Ivóvízben vizsgált paraméterek - Bór
Mennyi bór lehet az ivóvízben? – Határérték és háttér
A bórra vonatkozó határérték 1,0 mg/l. A bór a földfelszínen természetesen előforduló elem, ásványai (borát formájában) egyes geológiai rétegekben (pl. üledékes kőzetekben, szénben, palában) feldúsulhatnak, s az ezekből a rétegekből származó nyersvízben a bór határérték feletti mennyiségben mutatható ki. Ezen helyektől eltekintve az ivóvízben előforduló bór (metabórsav) többnyire csak igen kis mennyiségben fordul elő. Kisebb jelentőségű az antropogén eredetű – esetlegesen nyersvízforrásba kerülő – bórszennyezés (szennyvíz, egyes tisztítószerek, rovarölő szerek stb.) mértéke. A bór esszenciális mikroelem a magasabb rendű növények számára, így a bevitel egyik és egyben legfőbb lehetséges formája a táplálkozás során bejuttatott bór. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az ivóvízben 2,4 mg/l a megengedett koncentráció..
Mikor nem megfelelő a bór szintje az ivóvízben?
A település vízminősége bór paraméter tekintetében „nem elfogadható” minőségű, ha a vízellátó rendszerben vett vízminták bór tartalmának jellemző értéke a vizsgálati időszakban meghaladta a határértéket.
Forrás: nnk.gov.hu
További szakcikkeink:

Ivóvízben vizsgált paraméterek – Bór
A bór határértéke 1,0 mg/l. Természetes eredetű, főként geológiai rétegekből kerül a vízbe. Ha a vízminták bórtartalma ezt meghaladja, a vízminőség „nem elfogadható” minősítésű.

EcoWater WIFI vízhálózat monitoring rendszer
Vízkeménység mérése gyorsan és egyszerűen! OKT-1 keménységteszterünk gyors és pontos vízkeménység vizsgálatot tesz lehetővé. Az eredményt német keménységi fokban kapjuk meg (nk°).

Mezőgazdasági és állattenyésztési vízkezelés
Vízkeménység mérése gyorsan és egyszerűen! OKT-1 keménységteszterünk gyors és pontos vízkeménység vizsgálatot tesz lehetővé. Az eredményt német keménységi fokban kapjuk meg (nk°).