Ivóvízben vizsgált paraméterek - Bór

Mennyi bór lehet az ivóvízben? – Határérték és háttér

A bórra vonatkozó határérték 1,0 mg/l. A bór a földfelszínen természetesen előforduló elem, ásványai (borát formájában) egyes geológiai rétegekben (pl. üledékes kőzetekben, szénben, palában) feldúsulhatnak, s az ezekből a rétegekből származó nyersvízben a bór határérték feletti mennyiségben mutatható ki. Ezen helyektől eltekintve az ivóvízben előforduló bór (metabórsav) többnyire csak igen kis mennyiségben fordul elő. Kisebb jelentőségű az antropogén eredetű – esetlegesen nyersvízforrásba kerülő – bórszennyezés (szennyvíz, egyes tisztítószerek, rovarölő szerek stb.) mértéke. A bór esszenciális mikroelem a magasabb rendű növények számára, így a bevitel egyik és egyben legfőbb lehetséges formája a táplálkozás során bejuttatott bór. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az ivóvízben 2,4 mg/l a megengedett koncentráció..

Mikor nem megfelelő a bór szintje az ivóvízben?

A település vízminősége bór paraméter tekintetében „nem elfogadható” minőségű, ha a vízellátó rendszerben vett vízminták bór tartalmának jellemző értéke a vizsgálati időszakban meghaladta a határértéket.

Forrás: nnk.gov.hu

További szakcikkeink:

Egyéb

Víz hálózat fertőtlenítés

A vízhálózatok csővezetékeiben idővel lerakódások és biofilm alakulhat ki, amely ideális környezetet biztosít a baktériumok elszaporodásához. Ez nemcsak a vízminőséget rontja, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelent.

Tovább olvasom »
Egyéb

Ipari vastalanítás, vastalanító

A bór határértéke 1,0 mg/l. Természetes eredetű, főként geológiai rétegekből kerül a vízbe. Ha a vízminták bórtartalma ezt meghaladja, a vízminőség „nem elfogadható” minősítésű.

Tovább olvasom »